DECLARAȚIA CONSILIULUI RECTORILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA
25 octombrie 2024
Consiliul Rectorilor din Republica Moldova declară susținerea parcursului european al Republicii Moldova și exprimă recunoștință Uniunii Europene pentru suportul necondiționat în alinierea programelor de studii și activității de cercetare la cele mai înalte standarde de calitate.
Instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova reiterează necesitatea investirii în educație și cercetare ca domenii esențiale pentru asigurarea dezvoltării durabile a țării și pentru promovarea coeziunii sociale, a valorilor și principiilor pe care se bazează Uniunea Europeană.
Universitățile din Republica Moldova au beneficiat de o multitudine de proiecte în domeniul educației și cercetării finanțate din fonduri europene. Astfel, în conformitate cu strategiile de dezvoltare, eforturile noastre se vor concentra, în continuare, pe promovarea calității educației, cercetării și a învățării pe tot parcursul vieții, pe investirea în programe de dezvoltare a cadrelor didactice și științifice, pe crearea unor medii de învățare motivante și sigure pentru studenți, și pe dezvoltarea competențelor profesionale în corespundere cu necesitățile actuale și viitoare ale pieței muncii.
Reuniunea consiliilor rectorilor din România și Republica Moldova din 13 septembrie 2024 a confirmat angajamentul comun pentru consolidarea relațiilor interinstituționale și susținerea integrării universităților din Moldova în mediul academic european.
Aspirația noastră comună este de a deveni membri activi ai spațiului european al educației și cercetării, deoarece educația și inovarea este o forță edificatoare a societății, o punte de înțelegere și apropiere între popoare, un îndemn la acțiune pentru asigurarea păcii, democrației și a progresului social.
Consiliul Rectorilor din Republica Moldova încurajează comunitatea academică să participe la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2024 pentru a-și exprima liber opțiunea privind susținerea și dezvoltarea reformelor inițiate în domeniul educației și cercetării, cu scopul integrării în spațiul european al învățământului superior și al cercetării.
DECLARAȚIA CONSILIULUI RECTORILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA 25 octombrie 2024.pdf
Noutate de la semnarea Acordului cu AȘM
Rectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, prof. Emil Ceban, împreună cu rectorii universităților din țară, a luat parte la o ședință la Guvernul Republicii Moldova, organizată la solicitarea Biroului pentru Integrare Europeană Viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov le-a vorbit rectorilor instituțiilor de învățământ superior despre modul în care mediul academic poate contribui la pregătirea Republicii Moldova pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană și la consolidarea competitivității țării, prin expertiză și capacitate de analiză. Președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, profesorul Emil Ceban, a accentuat dispo nibilitatea universităților de a susține guvernul cu expertiză în procesul de aderare a țării la UE, „deoarece mediul academic a fost și este cel mai progresiv”. Rectorul a amintit despre semnarea la Chișinău, la 13 septembrie 2024, a unei rezoluții comune a consiliilor rectorilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin care și-au exprimat angajamentul să coopereze pentru a oferi soluții în sprijinul aderării țării noastre la Uniunea Europeană. „Toate capacitățile Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” sunt îndreptate spre preluarea experiențelor și bunelor practici europene în vederea adaptării și îmbunătățirii sistemului de învățământ superior medical și de cercetare din Republica Moldova. În prezent toate programele de studii le aliniem la rigorile europene. Astăzi o universitate nu se poate dezvolta fără internaționalizare, implementarea inovațiilor și fără a tinde spre integrarea în aria europeană a educației și a cercetării”, a declarat rectorul Ceban.
Ședința comună a consiliilor rectorilor din România și Republica Moldova – la Chișinău
În perioada 12-15 septembrie 2024, la Chișinău se va desfășura Reuniunea comună a Consiliului Rectorilor din Republica Moldova și a Consiliului Național al Rectorilor din România, cu suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul guvernului român. Evenimentul vizează consolidarea relațiilor interinstituționale între universitățile de pe ambele maluri ale Prutului, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană și reformării învățământului superior. De asemenea, reuniunea subliniază importanța dialogului și accelerează comunicarea bilaterală în această perioadă crucială de tranziție, oferind un cadru oportun pentru facilitarea integrării universităților din Republica Moldova în comunitatea academică europeană. Totodată, rectorii universităților vor participa și la ședința solemnă prilejuită de aniversarea a 60-a de la înființarea Universității Tehnice a Moldovei. Colaborarea strânsă la nivel universitar va crea un mediu propice schimbului de experiențe și bune practici, contribuind astfel la adaptarea și îmbunătățirea sistemului de învățământ superior și de cercetare din Republica Moldova la standardele europene, creând, în același timp, oportunități pentru dezvoltarea universităților românești.
Programul Reuniunii include:
12 septembrie 2024
20:30-22:30 Cina de bun venit – Complexul Sociocultural Universitar al USMF „Nicolae Testemițanu” (str. N. Testemițanu, 27).
13 septembrie 2024
10:00-12:00 Ședința solemnă dedicată aniversării a 60-a a UTM (Aula Magna).
13:30-15:30 Lucrări CNR (Aula Magna).
16:00-17:30 Lucrări CNR (Aula Magna).
14 septembrie 2024
10:00-18:00 Lucrări la nivel de consorții universitare corespondente RO-MD și vizite tematice (detaliile programului vor fi furnizate la nivel de Consorțiu).